4.057 gösterim
14,54 viral puan

Site Kapatmaları Adına Güzel Gelişme: Erişim Sağlayıcıları Birliği Yerli İnternet Siteleri İle Tanışma Toplantıları Düzenliyor

Erişim Sağlayıcıları Birliği, Türk internet sitesi yetkilileri ile tanışma toplantıları düzenliyor, internet sitelerini ofislerinde ziyaret ederek bilgilendiriyor. Yıllardır internet sitesi kapatmalarının temel sebebinin BTK gibi kamu kuruluşlarının yerli internet sitelerine yeterli bilgilendirmeyi yapmaması olduğu da bu toplantılar sonunda ortaya çıkmış oluyor.
Tahsin Karabulut 15.12.2016 saat 13:56
  1. Bilindiği üzere Türkiye'de internet sitesi sahibi olmak gerçekten illegal bir iş yapıyormuşsunuz gibi zor bir iş. Hal böyle olunca site sahipleri sitelerinin her an kapanmasına karşın tetikte beklemekte.


    Fakat bu alışılagelmiş kötü sistemi, BTK'nın yaptığı memur çalışma sistemi gibi " Kardeşim senin siteni sana sormadan senden habersiz kapatıyorum!" tarzında değilde, Erişim Sağlayıcıları Birliği (ESB)'nin yaptığı gibi "Senin sitende normalin dışında bir aykırı olay söz konusu kardeşim. ben seni uyarıyorum, sana yardımcı oluyorum bu hatalarını düzelt, aksi taktirde siteni engellerim" tarzında yapılması site sahipleri için gerçekten hoş bir düzenleme.

    Yani kısaca BTK, site sahiplerine sormadan istediği taktirde siteleri kapatabilmekte. Fakat Erişim Sağlayıcıları Birliği "ESB" bu konuda gerçekten site sahiplerine sahip çıkıp, sitelerini bir nevi korumakta. Hatta ve hatta ESB ekibi geçtiğimiz günlerde Uludağ Sözlük ve İnci Sözlük yetkilileri ile de toplantı düzenlediler.


    Site kapatmalarının temel sebebinin BTK'daki memuriyet yapısından oluşan bürokratik yapı olduğu bir kez daha ortaya ortaya çıktığı ortaya çıkmış oldu. ESB kurulduğu günden beri çıkarılması gereken içerikleri site sahiplerine mail, telefon, ziyaret etme yöntemleri ile site sahiplerine ileterek içeriklerin hızlıca çıkarılmasını başardı. Mahkemelerde düzenlenen toplantılarla hakim ve savcıların erişim engelleme kararlarında yaptıkları domain ne demek, site adresi ne demek, sayfa adresi ne demek gibi konularda eğitim verdikleri görüldü.

    Neden ESB?

    ESB'nin bu kadar hızlı yol almasının sebebi olarak devlet kurumu olmaması özel bir kuruluş yapılanması olduğundan dolayı olduğunu anlamak zor değil.

    Bu şekilde ülkemizdeki site kapatmalarının yıllarca nasıl ellere bırakıldığını ve site kapatmalarının nasıl sahipsiz olduğunu ortaya koyuyor.

    BTK' Ne Yapıyor?

    Öte yandan yeni BTK başkanı olan Ömer Fatih Sayan'dan sonra BTK'da nasıl bir gelişme olacak merak konusu. BTK'nın bürokratik ve işlemez memur statükosu olan yapısına Ömer Fatih Sayan nasıl bir çözüm bulacak merak konusu.

    BTK başkanının da türk internet siteleri ile toplanarak onlarla iletişimi hızlandıracak bir birliktelik kurmak istediği de ayrıca konuşulmakta.

    Bütün bunlar sonucunda ESB'nin özel bir kurum olarak kısa sürede sağladığı başarının BTK gibi yeni kurulmuş ama kısa sürede bürokrasiye teslim olmuş ve işlemez hale gelmiş kurumlara nasıl bir etki olacağı merak edilmekte.

    "2017 Bilişime Destek Yılı" mı?

    Diğer yandan türk internet sitesi yöneticileri devlet tarafından yok sayılmakla ve sadece dava açılacak sorunlu yer olarak görülmekte olduklarını ifade ediyorlar.

    Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık 2017'i bilişimi destek yılı olacağını duyurdu. Ama yerli internet sitelerine üye olarak dahi olsa destek verilmediği görülüyor. Bunda Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık danışmanlarının yetersizliği ve yanlış yönlendirmelerinin etkili olduğu görülmekte.

  • Şu an haberi okuyan: 1 kişi var
  • Twitter: 32 gösterim

  • Toplam Viral: 55 gösterim
  • Toplam Seed: 279 gösterim
  • Toplam Direkt: 3.723 gösterim
  • Viral Puan: 14,54