5.045 gösterim
17,76 viral puan

Karadelikler Hakkında Ürkütücü 8 Bilgi

İçinde yaşadığımız evren inanılmaz derecede büyük ve farklı renklerdeki güzelliklerle dolu. Ama aynı zamanda bilinmez ve korkutucu.
Enes Abis 16.11.2016 saat 12:43
  1. 1. Karadelik Nedir?

    Kara delikler, hiçbir gözlem aletiyle görülemeyen, ancak etraflarında meydana getirdikleri tesirler ve değişiklikler nedeniyle fark edilebilen uzay sahalarıdır. Bir kara deliğin en önemli özelliği gezegenleri ve yıldızları kendi içine doğru çekip inanılmaz derecede büyük bir baskıyla sıkıştırarak yok etmektir.
  2. 2. Karadelik Nasıl Oluşur

    Bir hipoteze göre Güneş'ten daha büyük dev bir yıldız ömrünün sonuna geldiğinde büyük bir patlama geçirir. Yıldız Güneş'in parlaklığından yaklaşık olarak 100 milyon kat daha fazla parlaklık saçan ve süpernova olarak adlandırılan bu patlama esnasında dış kısımlarını uzaya doğru atar ve çekirdeği kendi içine doğru büyük bir baskıyla sıkışmaya başlar. Bir süre sonra yıldızın iç kısmı o kadar çok sıkışır ki çekirdeğini oluşturan madde maddelik özelliğini kaybeder. Eğer Dünya'mız bu basınçla sıkıştırılsaydı avcumuza sığacak kadar küçülürdü.
    Dünya'mızdan milyonlarca kat daha büyük olan yıldız birkaç km2'lik bir alana sıkıştığında çok yüksek bir yoğunluğa ulaşmış olur. Böylece yıldız yakınındaki her şeyi içine çekip yok eden bir kara deliğe dönüşmüş olur.
  3. 3. Karadelikler Önlerine Gelen Yıldızı Gezegeni Yutar

    Bu durumda oluşan kara delik, önüne çıkan bütün gezegenleri, yıldızları ve kendisinden daha küçük olan diğer kara delikleri içine çekip yutmaya başlar ve yuttukça büyür ve büyüdükçe gücü daha fazla artar.
    Ayrıca deliğin merkezindeki çekim kuvveti çok fazla olduğu için zaman burada Dünya'dakine kıyasla çok daha yavaş akar.
  4. 4. Olay Ufku

    Bir cisim kara deliğin merkezine ne kadar yakın olursa kara delik o cismi o kadar güçlü çeker.
    Kara deliklerin içindeki geri dönememe kuşağına "olay ufku" denilir.
    Ve olay ufkunun içine giren hiçbir nesne kara deliğin çekiminden kurtulabilecek kadar hızlı değildir ve kara delikten kaçamaz. Buna saniyede yaklaşık olarak 300 bin kilometre hıza sahip olan ışık da dahildir.
  5. 5. NGC 4889

    Bilinen en büyük kara delik NGC 4889 isimli bir galaksinin merkezinde Güneş'inkinden 21 milyar kat daha fazla bir kütleye sahip bir kara deliktir.
    Bu kara deliğin olay ufkunun çapı tahminen 125 milyar kilometre karedir ve bu kara deliğin büyüklüğünün 9'da 1'i bile Güneş de dahil olmak üzere güneş sistemimizin içindeki her şeyi tek seferde kolayca içine çekerek yok etmeye yeterlidir.
  6. 6. İnsan Üzerinde Etkisi

    Peki eğer teorik açıdan düşünüldüğünde uzay gemisinden inen bir astronot bir kara deliğin etkisine girecek olursa neler olurdu?
    Astronot, ilk olarak ışığın da kara delik tarafından etkilenecek olmasından dolayı çok garip bir manzarayla karşılaşırdı.
  7. 7. Vücudun Bozulması

    Daha sonra astronotun vücudunun hangi kısmı olay ufkuna ilk girerse ilk yüksek çekim o kısma uygulanırdı.
    Örneğin astronot bu kuşağa ayakları önde olacak bir şekilde girerse astronotun vücudu ayaklarından itibaren kara deliğin merkezine doğru şiddetle çekileceği için bacaklarında inanılmaz bir uzama görülürdü.
  8. 8. Vücudun Atomlara Kadar Parçalanması

    Astronot, "olay ufkuna" tam olarak girdiğindeyse vücudunun en ufak parçaları olan atomları bile çekim kuvvetinin etkisiyle birbirlerinden ayrılır ve vücudu paramparça olurdu.
    En çok kabul gören tahminlerden biri olan Solucan deliği teorisine göre kara deliğin içine girerek kaybolan cisimler özel bir tünelden geçerek zamanda yolculuk edebilirler veya bu tünel sayesinde uzayın içinde farklı bir noktaya ışınlanırlar.
  • Şu an haberi okuyan: 0 kişi var
  • Facebook: 4 gösterim

  • Toplam Viral: 37 gösterim
  • Toplam Seed: 284 gösterim
  • Toplam Direkt: 4.724 gösterim
  • Viral Puan: 17,76