6 Maddede Afet Bölgelerinde İletişim ve Yapılması Gerekenler
Afet bölgelerinde iletişim tıpkı gıda gibi öncelikli ihtiyaçlardan biri. Deprem, sel ve yangın gibi felaketlerde bunun önemi kat kat artıyor.
1. Sosyal Medya
Bazı yanlış bilgilendirmelerin olduğu elbette doğru, ancak sosyal medyanın afet bölgelerinde doğru kullanımının hayat kurtarır bir nitelikte olduğunu gördük. Yeter ki suistimal edilmesin ve doğru bilgiler paylaşılsın.
2. Çeşitli Uygulamalar
Bunların başında konum uygulamaları yer alıyor. Enkaz altında kalmış bir afetzede eğer internet erişimi de varsa konumunu yakınları ile paylaşabilir ve yardım daha çabuk ulaşabilir.
3. Radyolar
Afet bölgesinde özellikle yerel radyo istasyonlarına da büyük görev düşüyor. Haber alma ve iletişim konusunda önemli roller oynayabiliyorlar.
4. Uydu Telefonları
Elbette sıradan bir vatandaşın elinde uydu telefonu olma ihtimali pek yüksek değil. Ancak, uzak bölgelerde arama ve kurtarma çalışmalarındaki yardım ekiplerinin bu yolla merkezle iletişim kurmaları kolay olacaktır. Tıpkı depremler gibi yangınlar, seller ve çığ düşmeleri de tehlikeli ve insanların iletişim sıkıntısı çekebileceği afetlerdir.
5. Cep Telefonları
Afetin ilk anlarında kesintiler yaşanabilir, ancak operatörlerin acil durum planlarının olması şarttır. Keza hem afetzedeler hem yakınları hem de yardım görevlileri için telefon trafiğinin aksamaması gerekir.
6. İnternet Erişimi
Tıpkı cep telefonları gibi afetin ilk anlarında aksaklıklar yaşanabilecek olsa da duruma servis sağlayıcılarının en kısa sürede müdahale etmesi gerekir. İhtiyaç olan yerlerde seyyar WiFi noktaları oluşturulmalı ve internet erişimi devam ettirilmelidir. TurkNet bölgede Hotspot noktaları kurmuş ve insanların kullanımına sunmuştur.
Ayrıca Türk Telekom resmi sitesinden ücretsiz mobil araç ve WiFİ noktalarının yerlerine ulaşmak mümkün.