Mars'ta Aranan Su Yok Oldu !
`Güneş` Sistemi'nin 4.gezegeni Mars'ta uzun süredir su arayışı sürüyor; ancak gezegen üzerinde `bilim` insanlarını memnun edecek sonuçlar alınmıyor.Suyun yok olma ihtimali araştırılırken, iddialar Mars'taki kum fırtınalarının gezegendeki suyu yok etmiş olabileceğini gösteriyor.
Şubat ayı başlarında NASA'nın Opportunity uzay aracının sonunu getiren kum fırtınalarının, Kızıl Gezegen Mars'ta bulunan suyun yok olmasında da önemli bir faktör olabileceği konuşuluyor.
Yüzeyindeki yaygın demiroksitten dolayı kızılımsı bir görünüme sahip olduğu için Kızıl Gezegen adını alan Mars gezegeni sık sık " su bulundu" haberleri ile gündem oluyor. 4 milyar yıl öncesinde daha büyük bir atmosfere sahip olduğu düşünülen Mars'ın yüzeyinin yüzde 20'inde su bulunduğu biliniyor.
Ancak manyetik alanını yitirmesiyle beraber ise işler değişiyor; kum fırtınalarının da artmasıyla birlikte gezegendeki atmosfer dağılıyor, su yok oluyor. Dolayısıyla da kum fırtınaları Mars'taki suyu yok ediyor.
Atmosferde uçan parçacıklar 20 km irtifada asılı kalırken, bilim insanlarının son raporuna göre kum fırtınaları H2O moleküllerini 80 km irtifaya kadar taşıdı. Bu irtifada atmosferin inceliğinin de etkisiyle yüklü güneş parçacıkları bu molekülleri hidrojen ve oksijen atomlarına çok daha kolay ayırıyor ve ortaya bugün gördüğümüz Mars çıkıyor.
İnce bir atmosferi olan Mars gerek Ay'daki gibi meteor kraterlerini, gerekse Dünya'daki gibi volkan, vadi, çöl ve kutup bölgelerini içeren çehresiyle bir yer benzeri gezegendir.