TÜBİTAK'ın Elinden Çıkmış Yerli İşletim Sistemi PARDUS Hakkında Bilinmesi Gerekenler
2003 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde başlatılmış Linux tabanlı açık kaynak kodlu işletim sistemi PARDUS, `internet` üzerinden ücretsiz olarak indirilip kullanılabiliyor. KDE, GNOME, XFCE gibi çeşitli masaüstü dağıtımları bulunan PARDUS’un, rekabet edebilir ve sürdürülebilir bir işletim sistemi olması için TÜBİTAK ULAKBİM bünyesinde çalışmalara devam ediliyor.
Pardus, çalışmalarınızı hızlı bir şekilde yapabilmenize yardımcı olur.
Uluslararası destek ile oluşturulan kitle kaynak ürünü Linux çekirdeği kullanılarak yerli iş gücü ve kaynaklar ile hizmete sunulmaktadır.
Pardus standart virüslerden etkilenmez, güvenilir bir çözümdür.
Pardus dağıtımlarında bulunan açık kaynak yazılımlar ile kişisel ve kurumsal ihtiyaçlar, hızlı ve güvenli olarak karşılanmaktadır.
Ayrıca Pardus çatısı altında geliştirilen; istemci ve kullanıcı yönetimi, kimlik yönetimi, bütünleşik siber güvenlik sistemi gibi diğer açık kaynak Projeler hakkında ayrıntılı bilgiye Projeler başlığı altından erişerek, kurup kullanabilirsiniz.
Pardus, Türkiye'de TÜBİTAK tarafından geliştirilen bir Linux dağıtımı olan işletim sistemi. Planlamasına 2003 yılında başlanmış olup ilk kararlı sürümü 27 Aralık 2005’te yayınlanmıştır.
Pardus adı, Anadolu Parsı'nın bilimsel adı olan Panthera pardus tulliana'dan gelmektedir.