Maltepe Belediyesi'nin Düzenlediği İran Kültür Festivalinden Kareler

Maltepe Belediyesi tarafından düzenlenen İran `Kültür` Festivali, ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın katıldığı panel ile sona erdi. Ortaylı, Türkiye ile İran arasındaki kültürel ve tarihsel alandaki bilinmeyenleri dinleyicilerle paylaştı.

sosyotrend

Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen resmi kapanış etkinliklerine Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, İran İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Mouhammad Ebrahim Taherian Fard, İran İslam Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Bahtiyar Asadzadeh, İran İslam Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu Kültür Ataşesi Abdulreza Rashed, İran Erdebil Kültür İl Başkanı Karim Hajizadeh, ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, çok sayıda Türk ve İranlı konuk katıldı.

Etkinlikte konuşan Başkan Kılıç, “İran’a özgü eserlerin Maltepemize taşınmasından, İran kültürünün halkımızla buluşmasından, İranlı kardeşlerimizle bir arada olmaktan son derece memnuniyet duyuyoruz. Bugün dünya barışı adına Maltepe’de attığımız bu adımlar, umarım dünya çapında gereken etkiyi gösterir hem Ortadoğu coğrafyasının ihtiyacı olan barış ortamına, hem de Türkiye ile İran arasındaki dostluk ilişkilerine katkı sunar” dedi. Kılıç’ın ardından söz alan İran İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Mouhammad Ebrahim Taherian Fard da, “Böylesi güzel etkinliklere iki ülke arasındaki ilişkilere büyük katkı sunan Maltepe Belediyesi’ne, Başkan Ali Kılıç’a ve Maltepe halkına çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Türkiye- İran arasındaki kültürel ve tarihsel ilişkilere dair bilinmeyenleri anlatan Prof. Dr. İlber Ortaylı, “İran’ın yakın tarihini Avrupalıların incelemesine bırakmaktan kaçınmalıyız” diyerek şunları söyledi: “Bu konuda ön yargılar bitmeli. Hem İranlıların kendileri, hem de Türkler yakın Türk-İran tarihini incelemeli. Bir konuda İran Hariciye Nezareti Osmanlı-İran belgelerini diplomatik yazışmalarını cilt cilt yayınlamaya başladı. Benim bildiğim 5 iri cilt ortada. Arşivleri düzgün. Ümit ederim ki, bizim Dışişlerimiz de bunun gibi bir şeyi yapacak ve en azından siyasi tarihimiz ortaya çıkacak. Ardından iktisadi tarihimiz incelenmeye başlanacak. Mesela İstanbul’un geçen asırlardaki 19’uncu ve 20’inci yüzyıl başındaki İranlı ve Fars kültürünün önemli bir payı vardı. Bu şehirde geniş bir İran kolonisi yaşardı. Bunlar tamamen Fars kökenliydi veya Azerbaycanlıydı. Ama burada Farsça gazete çıkartıldı. Farslıların törenleri yapılırdı. Muharrem ayinleri yapılırdı. Mezarları ayrıydı, okulları vardı. Bunların hepsinin incelenmesini bile bugün Fransız Enstitüsü yaptı. Bizim niçin bu konular üzerinde durmuyoruz.”

Maltepe Belediyesi tarafından düzenlenen İran Kültür Haftası etkinlikleri, Vedad Moezinzde Erdebilli tarafından 1990 yılında kurulan, 10 müzisyen ve 4 vokalden oluşan Hatayi müzik grubunun dinletisi ve İran sinemasından “Ay Yüzünü Öpmek” filminin gösterimi ile sona erdi.

Sağlıklı Bir Yaşam İçin Mutlaka Uymanız Gereken 6 Çözüm Önerisi

Dünyanın En Zengin 10 Oyuncusu

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhuriyetle İlgili Söylediği Söylediği 17 Söz

Bollywood Filmlerinden Akla Mantığa Sığmayacak Görsel Efektler

Üniversite Öncesi Eğitimde Velilerin Dikkat Etmesi Gereken 10 Önemli Husus

Gelmiş Geçmiş En İyi Anime Açılış Müzikleri

Gişe Rekortmeni Filmler ve Filmlerde Kullanılmış Silahlar

Klasik Video Oyunları Hakkında Bazı İlginç Bilgiler

Oyuncuların Bir Türlü Unutamadığı 15 Nostaljik Oyun

Oyun Tutkunlarının Kendilerini Bulacakları 14 Kare

DC Evreninin En Çok Sevilen 14 Kadın Süper Kahramanı

Girdiğimiz Zor Durumları En İyi Anlatan 10 Gif

İndirme Hızınızı Nasıl Artırırsınız? İşte Bazı İşe Yarar Yöntemler

Oyun Dünyasındaki En Ünlü 10 Gamer

Süper Kahramanların Yıllar İçinde Geçirdikleri İnanılmaz Evrim

İstanbul Manzarası İzlemek İçin En Güzel Yerler

En İyi 8 Bilim Kurgu Filmi Aracı

Sinema Dünyasının En Hızlı Arabaları

Elektrikli Scooter Kullanan Dünyaca Ünlü 14 İsim

Gün İçinde Zor Durumda Kaldığımız 7 An