Facebook Sahte Haber Filtresini Test Etmeye Başladı!
`Facebook,` Amerika Başkanlık Seçimleri sonrası yayılan sahte haberler ile mücadele konusunda `test` sürecine geçişi başlattı. Bu özellikle birlikte `haber` siteleri başlık ve içeriğin tamamen farklı olduğu sahte ( Click Bait) haberler yapamayacak.
Tahsin Karabulut
Sosyal Medya'da neredeyse hemen hemen her platformda click-bait reklam mantığı kullanılmakta. Bu mantığı kısaca özetleyecek olursak, site sahipleri vs Facebook üzerinden yayınladığı reklamlarda "Eyvah! O Cumhurbaşkanını Kaybettik!" şelinde bir haber yayınlıyor ve kullanıcı Türkiye'de yaşadığı için Recep Tayyip Erdoğan'la ilgili bir algı getiriyor kafasında oysaki habera tıkladığında belki de adını duymadığı bir ülkenin Cumhurbaşkanı ile ilgili bir haber oluyor.
Hal böyle olunca kullanıcılar bu durumdan bıkmış durumda olduğu için ve ABD seçimlerinde bu olay arttığı için ve Almanya seçimlerinde böyle bir olay olmaması için, Facebook bir filtre getirmeye karar verdi.
Facebook’un sahte haber filtresi özelliği ile ülkedeki Facebook kullanıcıları doğruluğundan şüphe duyduğu, alakasız haber kaynaklarını rapor edebilecek. Şikayetler, Facebook’un ortak haber havuzu Correctiv’e gönderilecek.Burada görevlendirilen personeller ise içerik kontrolü yaparak içerik hakkında kesin kararı verecek. Haberin ya da içeriğin sahte, yanıltıcı olduğu tespit edilirse, Facebook’ta bu gönderilerin çok az bir kullanıcı tarafından görülmesi sağlanacak ve haber akışında geri plana atılacak.